Apa calda cu miros urat? De ce miroase apa mea a oua clocite?
Mirosul urat al apei calde, miros greu de canalizare, de oua clocite sau de sulf poate fi rezultatul a mai multor probleme din gospodaria ta.
Daca ati depistat mirosuri neplacute venind de la robinetul chiuvetei tale, poate fi rezultatul unei scurgeri partial colmatate sau a sedimentelor menajere blocate in scurgere. Cel mai simplu mod sa verifici daca mirosul provine de la resturile alimentare este sa mergi la o alta chiuveta sa vezi daca si acolo persista problema.
O alta cauza a mirosului de oua clocite poate fi si instalatia de incalzire a apei de tipul centralelor sau boilerelor.
Metoda simpla de verificare a acestei ipoteze este urmatoare: luati o proba de apa calda din sursa cea mai apropiata instalatiei de incalzire a apei si o proba de apa rece. Daca mirosul este prezent doar pe apa calda, concluzia este evidenta. Nu spera ca problema se va rezolva de la sine. Va fi nevoie sa apelati la un specialist!
In cazul boilerelor exista o tija anod „de sacrificiu” care este confectionata din magneziu. Scopul acesteia fiind de a proteja impotriva coroziunii. Din pacate, magneziul emite electroni care „mananca” particulele de fier si astfel se elibereaza mirosurile neplacute. O metoda de remediere a acestor probleme este de a elimina aceasta tija sau de a o inlocui cu o bara de aluminiu.
Temperatura este si ea un factor important. Odata ce bacteriile s-au dezvoltat in interiorul boilerului iti vei dori sa rezolvi problema. Este foarte simplu! Putem creste temperatura la 60°C pentru 8 ore. Va trebui insa sa avem in vedere pentru siguranta noastra asigurarea existentei unei supape de temperatura si a unei functii de reducere a presiunii. Totodata, trebuie avut in vedere pentru a ne proteja impotriva arsurilor accidentale pentru ca apa va veni extrem de fierbinte la robinet.
In cazul unei ape dure se recomanda a se arunca toata apa din boiler de cel putin 2 ori/an. Acest lucru va avea cel putin 2 aspecte benefice:
- prin aceasta procedura se vor elimina particulele fine de fier care se depun pe fundul vasului;
- eliminand reziduurile, apa va fi incalzita mult mai repede, constatandu-se micsorari ale costurilor cu curentul electric.
Cum poate influenta, prezenta fierului si a duritatii, mirosul neplacut al apei calde?
Mirosul de sulf provine din descompunerea particulelor de fier, care sunt des intalnite in special in apa din fantani.
Furnizorii apei de retea apeleaza la dozarea fosfatilor pentru a acoperi particulele de Fe si pentru a reduce duritatea apei. Insa exista un mare inconvenient: cantitatea de fostati adaugata trebuie sa fie in concordanta cu legislatia in vigoare. Din acest motiv, uneori aceste probleme nu pot fi rezolvate deoarece cantitatea de fosfati adaugata este prea mica.
In cazul oamenilor ce folosesc apa din fantanile proprii, acestia apeleaza la statiile de dedurizare pentru a corecta parametrii de duritate si la sisteme pentru eliminarea fierului in scopul preventiei aparitiei mirosului neplacut.
Daca ati eliminat posibilitatile enumerate mai sus, iar mirosul persista va recomandam sa apelati la ajutorul nostru . Prin instalarea unor echipamente de tratare a apei vom elimina unele elemente din apa care pot provoca mirosul neplacut de oua clocite.