Apa cu calcar (apa dura)
Termenul de „apa dura” vine de fapt de la continutul de Calciu si Magneziu din apa. Cu cat continutul acestor 2 elemente in apa este mai mare, cu atat apa este mai calcaroasa.
Astfel depunerile vor fi din ce in ce mai semnificative, iar sapunul se va dizolva mai greu in apa.
Duritatea este de fapt suma concentratiei de Calciu (Ca) si Magneziu (Mg), numindu-se si carbonat de calciu. Ea se masoara fie in miligram pe litru (mg/l sau ppm), fie in grade Franceze (°Fr) sau in grade Germane (°G).
Calcarul din apa este inlaturat cu ajutorul unei rasini schimbatoare de ioni, care se regenereaza cu sodiu.
Principiul de functionare al statiilor de dedurizare este urmatorul: ionii de calciu si magneziu sunt atrasi de rasina schimbatoare de ioni, elimerandu-se in schimb in apa ioni de sodiu. In momentul in care rasina se incarca pana la limita, se impune procesul de regenerare. Regenerarea consta in spalarea rasinii cu solutie suprasaturata de sare- astfel, bobitele de rasina isi recapata capacitatea de a atrage ionii de Calciu si Magneziu.
Statiile de dedurizare apar sub mai multe forme: tip cabinet (forma compacta), statii de dedurizare simplex (formate din butoi de saramura si separat tancul ce contine rasina schimbatoare de ioni) si statii de dedurizare duplex/ triplex etc (ce permit furnizarea de apa dedurizata 24/24 h, 7 zile /7).
Pe piata, in momentul de fata se gasesc tot felul de echipamente ce au la baza filtre magnetice, metale catalitica sau alte metale si sunt promovate ca echipamente de dedurizare. Aceste echipamente nu fac altceva decat sa impiedice intr-o oarecare masura depunerile de calcar, fara inlaturarea acestuia din apa.
Din experienta noastra, consideram o apa ca fiind dura incepand de la valoarea de 8-10°G. Petele de calcar se pot observa insa chiar si in cazul unei duritati de 5-7°G.
Statiile de dedurizare ajuta la economisirea unor sume substantiale prin reducerea considerabila a detergentilor, a curentului electric necesar incalzirii, cresterea perioadei de viata a instalatiilor si a electrocasnicelor. Un alt avantaj major se va observa si in aspectul pielii si a parului dvs. (nu vor mai avea acel aspect uscat si imbatranit).
In ceea ce priveste aplicatiile industriale, statiile de dedurizare au o sfera foarte larga a domeniilor unde sunt recomandate. Putem da cateva exemple ca: spitale, hoteluri, spalatorii etc.