Statii de dedurizare a apei
Procesul de dedurizare al apei presupune diminuarea continutului de Calciu si Magneziu din apa.
In general, dedurizarea se realizeaza prin intermediul statiei de dedurizare a apei, ce contin rasina schimbatoare de ioni.
Numele de „rasina schimbatoare de ioni” vine de la faptul ca ionii de Calciu si Magneziu (avand o sarcina puternic pozitiva) vor fi atrasi de aceste margelute, eliberandu-se in schimb ioni de Sodiu (Na).
Cand rasina ajunge la stadiul de saturatie cu ioni de Ca si Mg, statia de dedurizare va intra in procesul de regenerare.
Regenerarea statiei de dedurizare se petrece astfel:
Primul pas reprezinta de fapt spalarea inversa a rasinii si urmareste de fapt eliminarea impuritatilor din mediu. Apoi solutia suprasaturata de sare( creeata intre timp in vasul de saramura cu ajutorul sarii pastile) este trimisa in tancul de rasina. Sarea va fi atrasa de rasina, eliberandu-se astfel ionii de Ca si Mg catre canalizare.
Urmatoarea faza consta intr-o clatire lenta, urmata de o clatire rapida a mediului dedurizant, prin care se urmareste eliminarea saramurii.
Ultimul pas este reumplerea vasului de sare cu apa pentru a relua procesul de preparare al saramurii.
Statiile de dedurizare se impart in mai multe categorii in functie de mai multe criterii:
In functie de debitul maxim de apa dedurizata furnizata intre regenerari:
In functie de modul in care se regenereaza:
-statii dedurizare cu regenerare dupa timp (dedurizator la care regenerarea se realizeaza la un numar de zile si o ora prestabilita);
-statii dedurizare cu regenerare dupa volum (dedurizator care intra in regenerare dupa furnizare cantitatii de apa dedurizata);
-statii dedurizare cu regenerare dupa volum+timp (dedurizator care intra in regenerare dupa furnizarea volumului de apa dedurizata la o ora prestabilita).
In functie de aspect si aplicatie:
–statii de dedurizare compacte (sunt statii de dedurizare destinate aplicatiilor casnice. Aceste echipamente sunt formate dintr-un tanc ce contine rasina si un vas de saramura, ambalate intr-o carcasa, oferind astfel un design mai estetic;)
–statii de dedurizare simplex (sunt statii formate dintr-un tanc cu rasina si un vas de saramura. Aceste statii sunt comandate de o valva electronica si sunt destinate atat aplicatiilor rezidentiale, cat si celor industriale);
–statii de dedurizare duplex (sunt statii formate din 2 tancuri de rasina si un vas de saramura. Ambele tancuri sunt comandate de o singura valva si functioneaza astfel: in momentul in care o coloana intra in procesul de regenerare, celalalta coloana incepe procesul de dedurizare.)