STATIE ELECTRODEIONIZARE APA – DEMINERALIZARE CONTINUA

Electrodeionizare apa
principiu Electrodeionizare apa

CEDI- Electrodeionizator Apa

Electro-deionizarea este cea mai avansata tehnologie de schimb ionic cunoscuta in prezent.

Prin intermediul aceste tehnologii apa ultra pura poate fi produsa in mod continuu. Acest procedeu este un proces chimic liber care utilizeaza energia electrica si rasinile schimbatoare de ioni pentru a produce apa deionizata ultra pura.

Tehnologia EDI (electrodeionizare) este folosita de obicei dupa filtrarea cu osmoza inversa. Aceasta este recomandat a se folosi in sectoare precum: centrale electrice, industria de proces si industria farmaceutica etc.

Sistemul EDI permite realizarea cu un inalt grad de puritate prin folosirea unei combinatii de separare prin membrana si a proceselor de schimb de ioni.

EDI reprezinta un proces care combina tehnologia de filtrare cu membrane semipermeabile si mediile schimbatoare de ioni pentru a oferi un procedeu de demineralizare cu randament ridicat.

Electro-dializa implica curentul electric si membrane speciale care sunt semi-permeabile pentru ioni in functie de sarcina lor. Prin electro-dializa se intelege un potential transport electric unde vor fi separate niste specii apoase. Curentul electric este folosit pentru regenerarea continua a rasinii, eliminandu-se astfel regenerarea periodica.

Echipamentul EDI permite producerea apei de proces industrial de puritate foarte mare, folosind mai putin de 95% din produsele chimice utilizate in procesele de schimb ionic conventional.

Cu ajutorul membranelor si a curentului electric din cadrul procedeului EDI sunt eliminate milioanele de litri de produse chimice acide si caustice necesare zilnic in cazul proceselor traditionale.

 

Principiul de functionare al sistemului EDI

 

EDI are o structura de baza a unei camere de deionizare. Compartimentul contine o rasina schimbatoare de ioni ambalat intr-o membrana de schimb cationic si o membrana de schimb anionic. Numai ionii pot trece prin membrana respectiva, apa ramanand blocata.

Atunci cand fluxul intra in compartimentul cu rasina mai multe procese sunt puse in miscare. Ionii puternici sunt aruncati din camera de alimentare de catre rasina mixta. Sub influenta puternicului camp de curent aplicat in topul componentelor, ionii sunt atrasi de pe rasina catre electrozii incarcati opus. In acest fel, ionii incarcati puternic sunt eliminati continuu si transferati catre camerele adiacente.

Ionii merg catre membrana si astfel pot trece prin camera de concentrare, dar nu pot ajunge la electrod. Ei vor fi blocati de membrana incarcata cu rasini cu eceeasi sarcina.

C.E.D.I.- Electrodeionizare apa Atlantic Aqua

Electrodeionizatorul Atlantic implica un proces electro-chimic ce permite purificarea continua a apei. Acesta inlocuieste procesele chimice standard acid-caustice cu o rasina mixta schimbatoare de ioni si membrane speciale. O celula EDI consta intr-o serie de camere subtiri care contin rasini cu pat mixt pentru purificarea apei, iar printr-un flux puternic impuritatile vor fi indepartate. Membranele speciale sunt prevazute cu o camera cationica si alta anionica.

Avantaje:

  • Sistemele EDI sunt mecanisme simple in comparatie cu sistemele standard;
  • Sistemele EDI functioneaza continuu 24 h/24 si 7 zile /7, fara a se opri pentru a-si efectua procesul de regenerare;
  • Calitatea apei produsa de sistemul EDI este constanta, spre deosebire de sistemele clasice care inregistreaza o scadere a nivelului calitativ pe masura ce rasinile se apropie de gradul de epuizare;
  • Unul din cele mai mari avantaje ale electro-deionizatorului Atlantic este eliminarea proceselor de regenerare cu produse chimice de tip acid-caustic;
  • Costurile presupuse de produsele chimice necesare regenerarii deionizatoarelor clasice sunt inlocuite de un mic consum de curent electric necesar functionarii EDI;
  • Micsorari semnificative ale costurilor sunt inregistrate si datorita eliminarii cheltuielilor cu depozitarea substantelor chimice si a costurilor cu monitorizarea si documentelor necesare in conformitate cu legislatia in vigoare;
  • Datorita faptului ca apa evacuata de sistemul EDI nu contine decat contaminantii initiali din apa bruta (fara adaosuri de subst. Chimice), aceasta poate fi refolosita sau aruncata fara un alt tratament;
  • Tinand cont de faptul ca majoritatea impurtatilor sunt saruri dizolvate, deionizarea va produce apa de inalta puritate- similara apei distilate.

Domenii de aplicare:

– industria biotehnologica;

– industria farmaceutica;

– industria electronica;

– semi-conductoare;

– electrocasnice;

– bunuri de consum;

– cosmetice;

– centrale electrice in co-generare.

 

Conditii de functionare:

  • FCE (inclusiv CO2 si siliciu)<40 micro Siemens/cm;
  • Apa de alimentare- permeat al sistemului cu osmoza inversa;
  • Temp : 5-45°C;
  • Presiune: 1.4-7 bar;
  • Clor (Cl2)<02 ppm;
  • Fe<01 ppm;
  • Mn<01 ppm;
  • Sulfuri<01 ppm;
  • pH: 4-11
  • Duritate< 1ppm;
  • SiO2< 1 ppm;
  • Substante organice dizolvate<5 ppm;

 

Pentru comenzi si informatii suplimentare despre Electrodeionizare apa