Cum functioneaza sistemele de osmoza inversa?
Principiul de functionare al sistemelor cu osmoza inversa consta in trecerea apei printr-o membrana semi-permeabila, cu scopul de a separa apa pura de apa incarcata cu saruri. Acest procedeu se numeste osmoza inversa datorita presiunii aplicate pentru a „forta” apa sa treaca prin membrana osmotica, astfel retinandu-se impuritatile si rezultand apa demineralizata;
De ce se numeste „osmoza inversa”?
Procedeul de osmoza consta in trecerea apei de la o concentratie mai mica de saruri la o concentratie mai mare. In cazul osmozei inverse , prin aplicarea unei presiuni osmotice, apa va trece de la o concetratie mai mare la o concentratie mult mai mica de saruri, astfel producandu-se apa pura-demineralizata;
Este aceasta cea mai buna metoda de a filtra apa de baut?
Pentru a stabili solutia de filtrare optima trebuiesc cunoscute calitatile apei brute. De exemplu, daca apa provine de la reteaua publica a orasului, atunci se presupune ca apa a fost filtrata in prealabil si nu este exagerat de incarcata cu saruri. In acest caz, cea mai accesibila metoda de filtrare ar fi instalarea filtrului CT-UC cu cartus Doulton UltraCarb.
In cazul in care apa este incarcata cu minerale, se recomanda montarea unui sistem cu osmoza inversa.
Ce inseamna „apa bogata in minerale”?
Prin apa bogata in minerale se intelege apa cu valoarea solidelor dizolvate (TDS) mai mare de 500ppm, iar duritatea mai mare de 200 ppm. Totusi, in unele cazuri, chiar daca TDS-ul este mai mic de 500 ppm, poate aparea necesitatea de a indeparta alti contaminanti din apa (ex: floruri, arsenic, plumb etc)
De unde stiu ce contine apa pe care o beau?
Daca consumi apa de la reteaua orasului, aceasta ar trebui sa corespunda valorilor STAS al apei potabile, dar nu de fiecare data aceste reguli sunt respectate. In cele mai multe cazuri insa, se consuma apa de put. Aceasta apa este bogata in minerale, iar gustul este modificat .
Apa municipala este tratata cu clor in scopul decontaminarii bacteriologice, iar acest lucru poate afecta considerabil gustul si mirosul apei. In concluzie, fie ca apa provine de la reteau orasului sau din fantana, realizarea unui buletin de analiza este cel mai sigur lucru pentru a sti ce exista in apa.
Va ajuta sistemul RO in procesul de eliminare a metalelor grele sau in reducerea depunerilor de calcar pe vasele de cafea?
Da! Majoritatea tipurilor de apa contin solide dizolvate care de fapt, este continutul total al mineralelor anorganice. Acestea sunt indepartate cu ajutorul memebranei osmotice.
Acest sistem cu osmoza inversa poate retine si plumbul?
Da. Plumbul poate fi retinut atat prin sistemul RO cat si prin cartusul cu carbune activ, care este una din etapele de prefiltrare.
Sistemul de filtrare cu osmoa inversa retine si parazitii si chisturile?
Da. Sistemele cu osmoza inversa sunt certificate in eliminarea chisturilor si a parazitilor.
Bacteriile reprezinta o problema pentru sistemele cu osmoza inversa?
Da si nu. Noi am testat aceste sisteme de-a lungul a catorva ani si nu am observat o crestere a bacteriilor dupa sistem, decat in cazut in care sistemul nu a functionat cateva zile- dand astfel sansa bacteriilor sa se inmulteasca. In cazul in care apa este contaminata bacteriologic se recomanda sterilizarea cu UV inainte. Producatorul nu recomanda functionarea sistemului pe o apa contaminata bacteriologic.
Sunt aceste sisteme dificil de instalat?
Deloc. In general sistemele sunt livrate cu majoritatea conexiunilor facute. Totusi, va trebui probabil sa dati o noua gaura in chiuveta dvs. In mod normal, un instalator obisnuit nu are nevoie de mai mult de 20 min pentru montarea sistemului.
La ce perioada se vor inlocui filtrele?
Filtrele trebuiesc inlocuite la 6 luni, iar membrana osmotica la 1.5-2 ani. Acestea sunt perioadele recomandate de producator pentru o apa cu anumite calitati. In functie de calitatea apei dvs. Perioada de schimb a filtrelor poate varia.